İŞ MAKİNESİ OPERATÖRLÜÄžÜ
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre iÅŸ makinesi kullanacak olan operatörlerin iÅŸ makinesini kullanabilmeleri için bir belge almaları zorunludur. İş makineleri her biri birbirinden farklı özelliklere sahiptirler. Bu deÄŸiÅŸiklik sebebiyle tek bir iÅŸ makinesi operatörlük belgesi almak yeterli olmamaktadır. Zira iÅŸ makinelerin teknik özellikleri birbiriyle uyuÅŸmaz. Bazı iÅŸ makineleri fabrika içerisinde kullanırken, bazı iÅŸ makineleri asfalt yapımında, kazıma iÅŸlerinde, madenler gibi farklı alanlarda çalışır.

Mesela greyder kullanacak operatör eÄŸitimini bu makineyle alır ve sınavdan sonra greyder operatör olur. Bir baÅŸka örnek kazıcı yükleyici Beko-Loder halk diliyle kepçe olan iÅŸ makinesi ise daha çok inÅŸaatlarda kullanılır. Bu makine ile eÄŸitim alan ve sınava giren kursiyer sadece bu makineyi sevk ve idare edebilir. Sürücü belgesine dönüÅŸtürme iÅŸlemlerinde ehliyetine almış olduÄŸu belge türü yazılır.
SINAV AÅžAMASI
İş makinesi ehliyeti alacak olan iÅŸ makinesi operatör adayı öncelikle kullanacak olduÄŸu makine üzerinde bir eÄŸitim sürecine katılır. Ve daha sonra sınava girip baÅŸarılı olduktan sonra operatör olur. Bu sınav aÅŸaması iki aÅŸamalıdır. Birincisi teorik sınav, diÄŸeri ise uygulamalı sınavdır. Teorik sınavda çoktan seçmeli toplam kırk soru ile sınava girilir. DeÄŸerlendirme yüz puan üzerinden yapılır ve yetmiÅŸ puan alanlar sınavda baÅŸarılı kabul edilir sonrada uygulama sınav süreci baÅŸlamış olur. Uygulama sınavında baÅŸarı gösteren operatör artık belge almaya hak kazanmış ve kanuni olarak eÄŸitim almış olduÄŸu iÅŸ makinesi kullanabilir.
İŞ MAKİNESİ TÜRLERİ
-
Beko-Loder
-
Ekskavatör
-
Greyder
-
Silindir
-
Kar Küreme Aracı
-
İtfaiye
-
Beton Mikseri
-
Loder
-
Çöp Kamyonu
-
Tavan Vinci
-
Beton Santrali
-
Personel Yükseltici
-
Mobil Vinç
-
Biçerdöver
-
Forklift
-
ve diÄŸerleri














